2 Nisan 2012 Pazartesi

2012 YGS

1 Nisan Pazar günü saat 10:00'da başlayan ve benimde dahil olduğum sınav sanırım bu ülkenin gelmiş geçmiş en zor deneme sınavıydı. Çünkü bir sınav ne kadar zor olursa olsun çok rahat bir biçimde iyi geçtiğini ve kolay olduğunu söyleyen kişiler olurdu. Ancak bu sınavda benim girdiğim 'Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesinde' sadece benim gördüğüm 100-200 kişi arası ağlayan öğrenci vardı. Geri kalanlarda ağlamamak için zor tutuyordu kendini.

Peki neden böyle oldu ? Örneğin matematik sorularının yıllara göre dağılışlarına bakarsak yaklaşık 4 tane 'Rasyonel Sayılar' konusuyla ilgili soru gelirdi. Ancak bu sene sadece 1 tane geldi ve oda herkesin yapabileceği tarz bir soru değildi. Türkçeye baktığımız zaman ise karşımıza metreyle ölçebileceğimiz düzeyde sorular! ÖSYM'nin bize verdiği 160 soruya 160 dakika kuralına uymamızın imkanı olmayan bir sınavdı. Çünkü verilen paragraflar zaten en az 40 saniyede okunuyordu,algılamakta bi o kadar sürse ve şıklarla bağdaştırmayıda araya soktuğumuzda en az 4 dakika harcamak gerekiyordu 1 soruya ve sonuç olarak sınava girenlerin %80inden fazlası en az 1 saatini Türkçeye ayırmak zorunda kaldı. 2. çok büyük problemlerden birisi ise matematik sorularının zorluğuydu. Sınava bundan önce defalarca girmiş arkadaşlarımda şuana kadarki hiçbir sınavda matematiğin bu kadar zor olmadığını söylediler. Tarih sorularında ise bir soruda 'Hz.Muhammet' yazım hatası gözüme çarptı, geri kalanı ise gayet normal bir tarih testiydi. Ancak Sosyal Bilimlerin Felsefe bölümü tam olarak Filozof olmayı gerektiriyordu, herkesin garanti olarak baktığı felsefe bölümü çoğu kişinin korkulu rüyası oldu. Fen Bilimlerine zamanım kalmadığından soruları göremedim ve yorumda yapamıyorum haliyle :)

Sonuç olarak ÖSYM bize bu sene çok güzel bir sınav armağan etti, sebep olarakta sınavın kaldırılmasına taraftar aramak olarak görüyorum. Gene her şeyi zaman gösterecek bize. Her şeyi 'Zaman' göstericek derken yapmak istediğim kelime oyununu anlamışınızdır.

ÖSYM GÖZÜMÜ YE !


Taha Alperen Karaman
twitter.com/tAlperenKaraman

2 yorum:

  1. Sınav hakkındaki duygularımız ancak bu kadar iyi dile getirilebilirdi. Yazılarının devamını bekliyorum, başarılar...

    YanıtlaSil
  2. De/da'lari ayri yazsan dadindan yenmez ;-)

    YanıtlaSil